znak ZŠ Habartov
Základní škola Habartov
Karla Čapka 119, okres Sokolov
Tel.: +420 352 692 547
město Habartov

*****************

Nabízíme volné pracovní místo na tyto pozice:

* učitel 1. stupně

* učitel 2. stupně

* sociální asistent

* školní psycholog

Více informací zde.

Prožili jsme den ve společnosti Armády České republiky

Na pátek 5. dubna si totiž pro žáky našeho druhého stupně připravilo Krajské velitelství AČR z Karlových Varů projektový den, jehož cílem bylo mládež seznámit s přepestrou činností a funkcemi této ozbrojené složky našeho státu.

Na všechny přítomné čekala celkem čtyři stanoviště, na kterých se postupně prostřídaly čtyři žákovské kontingenty složené z jednotlivých tříd. Naše 7. A spolu s částí žáků 6. B byla nejprve odvelena na přilehlé fotbalové hřiště, kde nás čekala dvě vozidla a dva instruktoři, kteří nás zevrubně seznámili s účelem obou strojů a zároveň nám představili i základní výstroj českého vojáka. Žáci však dostali také prostor pro to, aby obě auta náležitě prozkoumali a měli také možnost získat odpovědi na své případné dotazy.

Poté nás čekal přesun na stanoviště veskrze teoretické, které však díky aktivnímu a zaujatému projevu pana kapitána naštěstí vůbec nepůsobilo nudně. Žáci díky kombinaci poučeného výkladu, videí a obrázků získali podrobnější vhled do problematiky funkce, dělení a dislokace vojenských jednotek na našem území. Dozvěděli se však také o tom, co dělají vojáci v době míru, kdo patří mezi naše spojence a co je potřeba absolvovat, pokud by člověk uvažoval o kariéře profesionálního vojáka.

Po skončení zajímavé přednášky provedla naše skupina taktický přesun do tělocvičny naší školy, kde se setkala s ruční palnou zbraní. Jednalo se však pouze o zbraň laserovou, z níž si po absolvování stručného návodu a vyřčení základních bezpečnostních pravidel zkusili vystřelit na připravený terč. Jednalo se de facto o malou střeleckou soutěž, v níž se stal nejlepším sniperem z naší skupiny Honza Takács, kterému se podařilo nastřílet 49 z možných 50 bodů, což je určitě skvělý výsledek. Trojice nejlepších střelců si odnesla několik upomínkových předmětů, které jim budou připomínat jejich přesnou mušku.

Z boje jsme ustoupili na zdravotnický post, kde jsme nejprve podstoupili stručné zopakování elementárních zásad při poskytování první pomoci, a to včetně připomenutí nezbytných telefonických čísel. Posléze se již zdravotník zaměřil na představení a ukázku práce s defibrilátorem a následně si takřka všichni přítomní na figurínách vyzkoušeli techniku masáže srdce, která může v případě potřeby zachraňovat lidské životy.

Jsem přesvědčen o tom, že celé nevšední dopoledne se drtivé většině žáků moc líbilo, zároveň se také dozvěděli i nemálo užitečných informací a v neposlední řadě si na vlastní kůži a prakticky některé věci vyzkoušeli. Za tuto skvělou příležitost se sluší všem přítomným profesionálním vojákům moc a moc poděkovat, protože něco podobného nezažíváme každý den.

                       Mgr. Aleš Plevka, tř. u. 7. A

 

pastelka pastelka pastelka pastelka pastelka
knihy