znak ZŠ Habartov
Základní škola Habartov
Karla Čapka 119, okres Sokolov
Tel.: +420 352 692 547
město Habartov

*****************

Nabízíme volné pracovní místo na tyto pozice:

* učitel 1. stupně

* učitel 2. stupně

* sociální asistent

* školní psycholog

Více informací zde.

Svatá Ludmila - 1100 let

Ačkoliv se může zdát, že datum 15. září 2021 není nijak významné a jde o obyčejný den, opak je pravdou. My v 6.A moc dobře víme, jaká událost z tohoto dne se zapsala do dějin tak významně, že je třeba ji připomínat. Přesně před 1100 lety byla zavražděna česká kněžna Ludmila, která díky svému skromnému životu a mučednické smrti byla ve 12. století svatořečena a my ji známe jako Svatou Ludmilu. Paní asistentka, která studuje historii, si pro nás připravila o svaté Ludmile zajímavé povídání nejen do hodiny dějepisu, ale taktéž do hodiny zeměpisu. V hodině dějepisu jsme se dozvěděli, že Ludmila byla zakladatelkou přemyslovského rodu, že byla manželkou Bořivoje I., starostlivá babička svého vnuka Václava (kterého známe jako svatého Václava) a také to, že za jejího života docházelo k rozvoji křesťanství na našem území. Ludmila, i přes svůj vznešený původ, měla bohužel tragický konec. Měla příliš velký vliv na svého vnuka Václava a chod země, což se nelíbilo její snaše Drahomíře. Nakázala tedy svou tchyni zavraždit. K činu došlo 15. září 921 a Ludmila byla uškrcena svým šálem. O dvě století později byla svatořečena a dnes je známa jako patronka matek, babiček, ale také učitelů. Během vyprávění nám paní asistentka představila nejen českou politickou scénu 10. století, ale také náboženskou situaci, kdy docházelo k rozšiřování křesťanství po celé tehdejší Evropě. V hodině zeměpisu jsme si ukázali místo, kde byla zavražděna - hrad Tetín a pověděli si, že z hradu je dnes jen zřícenina, která leží ve Středočeském kraji. 
Díky připravené prezentaci jsme si mohli vše snadněji představit a na závěr hodiny dokonce prohlédnout i knihu, kterou paní asistentka vlastní a jež byla vydána právě ku příležitosti letošního slavného výročí. 
Na svatou Ludmilu nyní budeme nahlížet jinak než doposud. Už se nemůžeme dočkat, až se dozvíme další zajímavosti i o jiných osobnostech, které mají letos kulaté výročí. 
 
Mgr. Romana Sitařová a Lucie Klarnerová
pastelka pastelka pastelka pastelka pastelka
knihy