znak ZŠ Habartov
Základní škola Habartov
Karla Čapka 119, okres Sokolov
Tel.: +420 352 692 547
město Habartov

*****************

Nabízíme volné pracovní místo na tyto pozice:

* učitel 1. stupně

* učitel 2. stupně

* sociální asistent

* školní psycholog

Více informací zde.

Legenda o svatém Václavu

O svatém Václavu, významné osobnosti našich dějin jsme se učili již ve čtvrté třídě. Kvůli koronavirovým opatřením jsme byli nuceni se o něm učit ze svých domovů. Letos jsme se rozhodli to napravit. Víme, že je patronem naší země, ale jakým byl vladařem a člověkem? Postavy historie je třeba si připomínat, zvláště pak, když jsou spojeny s datem státního svátku. Věnovali jsme hodinu čtení, vlastivědy a výtvarné výchovy výpravě do minulosti. Paní učitelka si pro nás  připravila zajímavé čtení v čítance. Přečetli jsme si legendu o svatém Václavu, o korunovačních klenotech.
V návaznosti na dané téma pro nás paní asistentka přichystala  vyprávění a také shrnutí nejdůležitějších informací, které jsme si mohli nalepit do vlastivědného sešitu. 

Z vyprávění paní asistentky, která studuje historii, jsme získali bohaté znalosti 
z oblasti středověkých dějin. Zároveň jsme se mohli v myšlenkách přenést do 10.století, kdy naší zemi vládl spravedlivý a mírumilovný kníže Václav. V pozadí politické moci se tajuplně chystal převzít vládu lstivý knížecí bratr Boleslav, kterého netřeba považovat přímo za zloducha. Později se projevil jako vynikající politik a je považován za zakladatele českého státu. Za vlády knížete Václava v naší zemi panoval mír a blahobyt. Následně jsme zabrousili na téma smrti knížete Václava, kdy byl svým mladším bratrem pozván do Staré Boleslavi a zde 28.září krutě zavražděn Boleslavovými družiníky. Všechny tyto informace, které jsme se z vyprávění
a čtení dozvěděli, se budeme snažit uchovat v paměti. 

Dostali jsme také omalovánku se svatým Václavem, který s praporcem sedí na svém koni. Omalovánku jsme si během výtvarné výchovy krásně a pestře vybarvili a taktéž nalepili do vlastivědného sešitu. Nyní již budeme na patrona naší země nahlížet jinak než doposud. 

 

Mgr. Jarmila Janíková a Lucie Klarnerová

 

 

pastelka pastelka pastelka pastelka pastelka
knihy