znak ZŠ Habartov
Základní škola Habartov
Karla Čapka 119, okres Sokolov
Tel.: +420 352 692 547
město Habartov

*****************

Nabízíme volné pracovní místo na tyto pozice:

* učitel 1. stupně

* učitel 2. stupně

* sociální asistent

* školní psycholog

Více informací zde.

Komunisté se chopili moci, aneb únor 1948 očima deváťáků

Aktuální rok 2018, je plný nejrůznějších kulatých výročí. No a ani naše základní škola nemůže, ba ani nechce v jejich připomínání zůstat pozadu. Proto se během celého roku konají větší či menší populárně naučné akce, které mají našim žákům tyto historické milníky přiblížit.

Rok 1948 a nástup totalitního režimu v čele s KSČ jsme si v rámci výuky připomněli právě dnes, tedy ve středu 21. března. Čtveřice deváťáků (Láďa Toušek, Jakub Orvoš, Vojta Svoboda a Sára Oswaldová) pod vedením svého dějepisáře Mgr. Václava Riedla si připravila asi čtvrthodinovou prezentaci, která žákům přiblížila to, co se vlastně tenkrát stalo.

Krátká přednáška se odehrála navíc ve třídě, kterou kolegyně z prvního stupně oděly do rudé barvy a naplnily ji artefakty pocházejícími ze 40. a 50. let minulého století. Kulisa tak byla pro dané téma vskutku dokonalá.

Děti se dozvěděly význam některých podstatných pojmů (totalita, demokracie, KSC, lidové milice, SNB apod.), zhlédly několik fotografií a měly možnost si vyslechnout i úryvek dějinného projevu Klementa Gottwalda nebo ruskou píseň. V závěru je čekal také krátký kvíz.

Poté si mohli žáci na pár minut prohlédnout to, co někteří z nás ještě pamatují, to co bylo součástí našich životů v dobách vlády jedné strany.

Nakonec zaznělo i to nejpodstatnější, za což považuji poselství, které zdůraznilo onen fakt, jak křehká je naše před čtvrtstoletím znovuzískaná svoboda a demokracie a že o ni musíme společnými silami dbát a pečovat. Myslím, že na poměrně malém prostoru si ti vnímavější ze šesťáků mohli udělat vcelku jasnou představu o tom, k čemu u nás před sedmdesáti lety došlo.

                                                                                 Mgr. Aleš Plevka, tř. uč. VI. A

 

 

pastelka pastelka pastelka pastelka pastelka
knihy