znak ZŠ Habartov
Základní škola Habartov
Karla Čapka 119, okres Sokolov
Tel.: +420 352 692 547
město Habartov

*****************

Nabízíme volné pracovní místo na tyto pozice:

* učitel 1. stupně

* učitel 2. stupně

* sociální asistent

* školní psycholog

Více informací zde.

Opět po roce se žáci setkali s Pernštejny

V pátek 9. února zamířili žáci VI. A a s nimi i všichni ostatní, v danou chvíli chřipkovou epidemií nezasažení, žáci druhého stupně krátce před dvanáctou hodinou do kinosálu místního MKS. Tam na ně již čekali dva zástupci z pardubické skupiny historického šermu, která nese název Pernštejni, a která již po řádku let k nám jednou za rok dojíždí s populárně- naučným programem, jenž vždy podrobněji představuje určitou etapu lidských dějin.

Tentokráte nás oba pánové vzali na exkurz, který byl inspirován Starými pověstmi českými od Aloise Jiráska. Zabrousili jsme tak do bájných dob, kdy naši prapředkové přicházeli do české kotliny. Během necelé hodiny nám oba aktéři s notnou dávkou humoru a nadsázky přehráli známé příběhy věnované Čechovi a Lechovi, moudrému vladykovi Krokovi a jeho dcerám, Přemyslu Oráčovi a v závěru i luckým válkám.

Pověsti byly umístěny do kulis, které měly představovat hradiště a raně středověkou českou krajinu s dominantou v podobě hory Říp. Ve scénách, kde toho bylo zapotřebí, si herci vypomohli nejen vhodnými rekvizitami, ale i loutkami v životní velikosti, které se velmi dobře hodily do poněkud naivistických kulis. A co by to bylo za historické šermíře, kdyby coby vyvrcholení celého pořadu nepředvedli alespoň krátkou, i když velmi efektní a náročnou bojovou scénu.

Myslím, že tento styl přiblížení možná až notoricky známých příběhů našel u našich žáků pochopení a pozitivní odezvu, protože z jejich reakcí bylo zřejmé, že se velmi dobře baví. Výkony obou protagonistů pak na konci také po zásluze odměnili nadšeným potleskem. Domnívám se, že tato hodina se pro nás stala příjemným vykročením do jarních prázdnin, které bezprostředně po skončení vystoupení pro všechny započaly.

                                                                              Mgr. Aleš Plevka, tř. uč. VI. A

pastelka pastelka pastelka pastelka pastelka
knihy