znak ZŠ Habartov
Základní škola Habartov
Karla Čapka 119, okres Sokolov
Tel.: +420 352 692 547
město Habartov

Nabídka

Nabízíme volné pracovní místo zde.

Sladká tečka na závěr

… tak snad nějak tak by se dal nazvat náš čtvrtý a poslední výjezd v rámci projektu B7, který podporuje školy s vyšším počtem sociálně znevýhodněných žáků. Slovo „Sladká“ v názvu pro to, že jsme se po týdnu opět ocitli v Praze, ale tentokráte v říši slaďoučké čokolády. Naším cílem se stala Chocotopia v Průhonicích, která nás doslova obklopila touto tolik oblíbenou pochutinou a která v sobě spojuje výrobnu, prodejnu i osvětovou a naučnou sekci. Kdo by neměl rád ať již mléčnou, bílou či hořkou čokoládu? A tak se všichni osmáci na tento výlet moc těšili. A já myslím, že jejich očekávání bylo naplněno. V rámci poutavého výkladu pana průvodce jsme se dozvěděli informace o jejím původu, postupném rozšíření a proměnách i složitostech výrobních postupů. Asi velmi nečekanou informací pro nás byl fakt, že i hořká (lepší název by podle průvodce byl tmavá) čokoláda v sobě obsahuje asi 40 procent cukru. Dostali jsme příležitost i ochutnat mayský nápoj z kakaových bobů, Mayové pro civilizaci objevili kakao, které je samozřejmě pro výrobu čokolády nepostradatelné. Okusili jsme i několik druhů belgické čokolády, na niž se tato výrobna specializuje, a byly nám objasněny rozdíly mezi touto a švýcarskou variantou. Na vlastní oči jsme dokonce viděli i samotný kakaovník a seznámili se s firemní politikou dané společnosti, která má vlastní plantáž a snaží se osvětově působit u producentů kakaových bobů, jejichž cena v posledních letech raketově vzrostla, což se promítá i do zvýšení cen všeho, co obsahuje kakao. Na závěr prohlídky jsme dostali možnost si vyrobit vlastní čtyři malé tabulky čokolády. K dispozici jsme měli mléčnou, bílou i hořkou variantu čokolády a množství druhů zdobení od lentilek, přes drcené sušenky až po lyofilizované ovoce.  Ani osmáci pak neodolali lákadlům, jež poskytoval interaktivní herna a muzejní expozice a tak trošku se v nich vyřádili. No a když přidám ten fakt, že po nákupním a obědovém rozchodu a před samotným odjezdem domů jsme navštívili populární fastfood, tak asi ani nemusím dodávat, že osmáci se ocitli takřka na vrcholu blaha. Tak zase někdy a díky všem účastníkům čtveřice našich výjezdů za prima a veskrze bezproblémové zážitky, na něž budeme nejspíš rádi vzpomínat.

Mgr. Aleš Plevka

 

pastelka pastelka pastelka pastelka pastelka
knihy