znak ZŠ Habartov
Základní škola Habartov
Karla Čapka 119, okres Sokolov
Tel.: +420 352 692 547
město Habartov

2. a 3. dubna 2024

13.00 - 17.00

zápis do

1. třídy

*****************

28. 3. - 1. 4. velikonoční prázdniny

*****************

Nabízíme volné pracovní místo na tyto pozice:

  • sociální asistent
  • školní psycholog

Více informací zde.

Exkurz do dějin rockové muziky

V pondělí 4. února k nám opět po čase se svým komponovaným pořadem zavítal Milan Parnahaj. Tématem jeho aktuálního vystoupení se stala rocková muzika. Velice přístupným jazykem a ležérním stylem si mluvčí dokázal získat žáky a to i ve chvílích, kdy se mluvilo o hudbě staré více jak padesát let, kterou oni již docela určitě neposlouchají. Žáci se dozvěděli, jak toto stále živé odvětví moderní hudby vzniklo, jak ji zpočátku provázely rasové předsudky a jak definitivní zlom nastal, když se na scéně objevil král Elvis Presley.

Mluvené slovo bylo velmi trefně a funkčně doplňováno obrazovou prezentací a během více jak hodiny zaznělo i mnoho ukázek- některé takříkajíc naživo, jiné reprodukovaně. Přednášející se také občas snažil zapojit žáky, když jim položil několik otázek z probíraného oboru. Bylo potěšitelné, že na všechny znali naši žáci odpověď.

Během půlstoletí vývoje světového rocku jsme se zastavili u jeho různých podob jako např. hard rock, art rock, heavy metal, punk a dalších. Před našima očima se míhaly fotografie více či méně známých kapel a sólových interpretů. Došlo však i na dvě autorské skladby z dílny samotného průvodce pořadem.

Ten byl zakončen improvizací, kdy během několika minut na základě náhodně vybraných slov od diváků vznikly tři verze jedné písně. Tu dvojice hudebníků odzpívala a odehrála ve stylu rapu, punku a klasického rocku. Myslím, že byť jsme tento program měli již v minulosti možnost zhlédnout, přesto si drobnými vylepšeními hlavně na poli interaktivní prezentace, určitě za svůj populárně naučný exkurz a způsob předání základních informací náctiletým teenagerům zaslouží Milan Parnahaj pochvalu.

                                                                       Mgr. Aleš Plevka, tř.uč. VII. A

pastelka pastelka pastelka pastelka pastelka
knihy