znak ZŠ Habartov
Základní škola Habartov
Karla Čapka 119, okres Sokolov
Tel.: +420 352 692 547
město Habartov

*****************

Nabízíme volné pracovní místo na tyto pozice:

* učitel 1. stupně

* učitel 2. stupně

* sociální asistent

* školní psycholog

Více informací zde.

Naše třída během 20 minut proletěla šesti stoletími

Pátek 23. listopadu se pro nás, stejně jako pro celou školu, stal dnem „D“. Troufnu si však napsat, že u nás byla ta míra nervozity a napětí přeci jen o kousek vyšší, neboť náš projekt jsme de facto celý měli ve dvou opakováních odprezentovat takříkajíc naživo. Tréma z vystoupení před blízkými i cizími lidmi se s každou odkrojenou minutou zvyšovala a některé účinkující dost dobře možná začínala ovládat drobná panika. I když jsme vše měli více méně připraveno a více jak desetkrát odzkoušeno, vždy existuje prostor pro to, aby se něco pokazilo, a celkový žádoucí divácký dojem zhatilo.

Na naše dvě vystoupení se dohromady přišla do třídy podívat asi stovka diváků. Pro ně bylo připravenodvaceti minutové pásmo, které dokumentovalo historii soužití Čechů a Němců v našem pohraničním regionu, ve které navíc nezastupitelnou roli a to v kladném i záporném slova smyslu sehrál objev hnědého uhlí.

Pásmo bylo poskládáno z průvodního slova, krátkých scének, obrazových materiálů, digitální prezentace a jedné výtvarné práce v podobě modelu pomníku zabitých prvorepublikových četníků.

Do realizace projektu se aktivně zapojila více jak polovina žáků třídy, kterým se za to sluší určitě poděkovat, i když jsme si při nácviku zažili i nepříjemné chvilky, kdy bylo třeba nutnéi trochuzabouřit, aby někteří účinkující, kteří se k akci přihlásili dobrovolně, nakonec dostáli svým závazkům.

Na konečném produktu však tyto „předporodní“ bolesti naštěstí nebyly naprosto znát a já jsem přesvědčen, že drtivé většině diváků se naše prezentace líbila a třeba jim přinesla i kousek poučení. Jejím hlavním smyslem však bylo připomenout kulaté osmdesáté výročí tragických událostí, které v tehdejším Habersbirku proti sobě postavily četníky, coby zástupce demokratické státní moci, a zfanatizovaný ordnerský dav. Jejich krvavý střet ze 13. září roku 1938 přinesl osm obětí, přičemž naším cílem bylo uctít především památku oběti čtyř četníků, kteří tehdy při obraně vlasti položili v nerovném boji své životy. A to se myslím nakonec podařilo. A také proto i u mne nakonec převládá dojem a pocit, že všechny ty hodiny a hodiny strávené vymýšlením, prací nad PC a v neposlední řadě i samotným nácvikem měly smysl a tentokrát přinesly kýžené ovoce a zasloužený závěrečný divácký potlesk.

                                                             Mgr. Aleš Plevka, tř.uč. VII. A

pastelka pastelka pastelka pastelka pastelka
knihy