znak ZŠ Habartov
Základní škola Habartov
Karla Čapka 119, okres Sokolov
Tel.: +420 352 692 547
město Habartov

2. a 3. dubna 2024

13.00 - 17.00

zápis do

1. třídy

*****************

28. 3. - 1. 4. velikonoční prázdniny

*****************

Nabízíme volné pracovní místo na tyto pozice:

  • sociální asistent
  • školní psycholog

Více informací zde.

Drážďany nám přichystaly horkou náruč

Ve středu 20. června nastal pro takřka osmdesát žáků druhého stupně včetně jeden a dvaceti šesťáků dlouho očekávaný den. Den výletu, který nás tentokráte měl zavézt za hranice do sousedního Německa. Naším cílem byly saské Drážďany a nedaleký zámek Moritzburg, jenž je u nás znám především coby místo pro lokaci natáčení jedné z nejpopulárnějších pohádek, jíž Tři oříšky pro Popelku beze sporu jsou.

Středa byla snad nejteplejším dnem za poslední tři týdny, předpověď avizovala tropickou třicítku, která v součtu s betonovými ulicemi města byla ještě nežádoucím způsobem násobena. Nicméně tříhodinová cesta nám vesele utekla. Vyráželi jsme dvěma autobusy a krátce před desátou hodinou jsme se ocitli na místě, tedy před budovou Muzea hygieny v Drážďanech. Ještě že jsme měli předem domluvenu rezervaci, i přesto se v muzeu nacházely mraky lidí, protože vstup pro školáky je volný a byla doba výletů.

V muzeu jsme strávili něco okolo dvou hodin. Žákům se nejvíce líbilo v dětském oddělení, které bylo zaměřeno na lidské smysly a které nabízelo mnoho zábavných a tak trochu akčních aktivit. Navíc zde byly i popisky v češtině. Po muzeu jsme se pohybovali v šesti skupinách a postupně jsme navštívili různé sekce. Ty byly věnovány kupříkladu jídlu, kráse, sexualitě, zrození člověka apod. Od podrobnějšího zkoumání žáky však poněkud odrazovaly davy návštěvníků a někde i neznalost němčiny. Nakonec zbyl i čas na nákup občerstvení a suvenýrů.

Poté se většina účastníků zájezdu vydala do víru velkoměsta, aby nasála svébytnou atmosféru saské metropole, a také se zbavila nějakého toho eura. To nepředstavovalo žádný problém, neboť asi jen čtvrthodinku pěší cesty od autobusu byly k mání vytoužené obchody. Naše skupina vzala za vděk Lidlem, kde se nacházelo i rychlé občerstvení, v němž někteří neodolali lákavé vůni gyrosu či kebabu.

Následně jsme podstoupili asi dvacetiminutový přesun autobusem k zámku Moritzburg. V jeho stínu jsme si připadali, jako bychom se ocitli v jiném světě. I když jeho kulisy všichni známe především v bílém sněhovém hávu, i v jasném slunečním svitu vypadal úchvatně. Jedná so o barokní architektonický skvost zasazený do nádherného prostředí. Samotná budova s parkem je totiž situována na ostrov, který obklopuje vodní hladina a s pevninou je spojen pouze dvěma úzkými cestami.

Vstupné pro děti činilo pouze jedno euro. Vnitřek nás však snad až na největší sál a kapli moc neokouzlil, ale vše to vynahradila procházka okolo zámku. Posezení na bílé lavičce ve stínu okrasných listnatých stromů a pozorování pasoucích se divokých hus působilo jako balzám na duši a báječný relax.

V půl páté jsme naposledy nastoupili do autobusu a Sasku jsme dali vale. Nabrali jsme znovu kurz domov a Habartov. Všichni se bez úhony navrátili do vlasti. Krátce před osmou večerní jsme opouštěli před naší školou autobus sice vyčerpaní a ucapaní, ale povětšinou plni pěkných zážitků. Výlet na druhou stranu hranic nám otevřel nové obzory a i navzdory větším organizačním nárokům, možná někdy v budoucnu nastane snaha něco podobného v zahraničí zopakovat.

                                                                               Mgr. Aleš Plevka, tř.uč. VI. A

 

pastelka pastelka pastelka pastelka pastelka
knihy